Як відновити зубну емаль

Зубна емаль є тонкою, прозорою і найтвердішою тканиною зуба. Нею покрита вся зубна поверхня і вона покликана захищати зуб від зовнішніх впливів, проте згодом вона виснажується, і зуби починають хворіти.
До складу зубної емалі входить 97% мінеральних речовин, основна маса яких припадає на фосфор та кальцій. Будь-які пошкодження емалі призводять до карієсу і, як наслідок цього, до руйнування зуба повністю.
Зубна емаль, на превеликий жаль, не має регенеруючих властивостей, у зв’язку з чим відновити її можна лише за допомогою різних стоматологічних методик, в основі яких лежить обробка ураженої ділянки зуба та його заповнення спеціальними штучними матеріалами.

На щастя таких методів сьогодні існує велика кількість. І один з них – це місцеве фторування зубів розчинами та лаками, що містять фториди, які зміцнюють зубну емаль, посилюють її стійкість до дії кислого середовища та пригнічують розмноження бактерій.

Розрізняють два способи фторування: аплікаційний – у цьому випадку виготовляють воскові зліпки зубів за індивідуальним замовленням, після чого їх накладають на зуби пацієнта, і метод нанесення лаку, що містить фтор, за допомогою пензлика безпосередньо на поверхню зуба.

Найновішою методикою відновлення емалі зубів є метод імплантації емалі. Його суть полягає в наступному: відбувається з’єднання зубної тканини та імплантанту на клітинно-молекулярному рівні. Такий підхід дає гарантію того, що результат збережеться практично на все життя. Цей метод ще добрий і тим, що завдяки ньому можна змінити колір і форму зубів, домогтися виправлення прикусу, захистити зубну емаль, яка має підвищену чутливість.

До вашої уваги ще один досить цікавий метод лікування, який дозволяє наситити зуби фосфором, фтором і кальцієм під час сну. Для цього на спеціальну пластину наносять рідкі ліки. Одягається вона на зуби безпосередньо перед сном, а вранці її слід зняти.

Важливо зважити на той факт, що самостійно відновити зубну емаль практично неможливо. Однак ви можете приділити увагу профілактиці цього захворювання і існує певний відсоток того, що при правильному догляді за зубами вам вдасться уникнути руйнування емалі.

Для цього не потрібно робити великих зусиль. Просто для чищення зубів використовуйте пасти, які містять кальцій та фтор. Під час чищення пасту залишайте у роті на невеликий проміжок часу для кращого засвоєння цих елементів. Не забувайте про правильне харчування. До вашого раціону обов’язково повинні входити продукти, які містять вітамін D і кальцій.

Автор: admin