Як лікувати неврастенію

Неврастенія – це найпоширеніша форма неврозів, яка проявляється у підвищеній дратівливості, слабкості, астенії. Це захворювання захоплює у свої мережі працездатне населення віком від двадцяти до сорока років. Також неврастенія має найоптимістичніші прогнози серед усіх неврозів при своєчасному лікуванні.
Захворювання зазвичай виникає при поєднанні стресу із надмірно напруженою роботою, недосипанням, відсутністю відпочинку. Йому сприяють інфекції, інтоксикації, ендокринні розлади, недостатнє харчування, авітаміноз.

Розвивається неврастенія у три етапи. На першій стадії у хворого виникає роздратування з приводу, людина втрачає самовладання, кричить, погано засинає, відчуває постійну втому протягом дня. На другій стадії хворому не допомагає відпочинок, будь-яке заняття він виконує межі своїх сил, часто кидає його через втому. З’являються напади розпачу та сльози. Остання стадія характеризується непрацездатністю, хворий млявий, апатичний, постійно хоче спати, втрачає інтерес до життя.

Діагноз неврастенія ставлять на підставі характерних скарг, історії розвитку захворювання. При клінічному обстеженні слід виключити хронічні інфекції, інтоксикації, соматичні захворювання, проявом яких може бути неврастенія. Це захворювання може розвинутись при органічному ураженні головного мозку, тому пацієнта обстежують на томографі.

Неврастеніе потрібно починати лікувати при перших проявах. При початковій стадії необхідно просто впорядкувати свій режим праці та відпочинку. Дуже ефективно взяти відпустку та вирушити у подорож. Лікування другої стадії передбачає також прийом вітамінів, регулярне та правильне харчування.

Рекомендуються загальні хвойні ванни перед сном, аромотерапія, настоянка конвалії, валеріани. На останній стадії неврастенії без допомоги психотерапевта не обійтися. Також призначаються антидепресанти, загальнозміцнюючі препарати при гіпостенічній формі, транквілізатори при гіперстенічній. Іноді потрібне стаціонарне лікування.

Всі стадії неврастенії виліковні, якщо чітко дотримуватися всіх рекомендацій лікарів та берегти свої нерви. Для профілактики розвитку неврастенії необхідне дотримання оптимального режиму праці та відпочинку, уникнення фізичних навантажень, стресових ситуацій, навчання методів релаксації. Велике значення має зміна діяльності та активний відпочинок.

Автор: admin